Mijn wasmachine lekt, en nu?

Categories: Wasmachine Reparatie

Helaas komt het vaak voor dat een wasmachine lekt. Aangezien er vele slangen zijn in en buiten de wasmachine kan de lekkage op vele plaatsen zijn oorzaak hebben. In de meeste gevallen heeft de wasmachine lekkage te maken met de deurafdichting, ofwel de manchet. Ook kunnen er andere oorzaken zijn, die bespreken we later in het artikel.

Lekkage door de deurafdichting

Deurafdichtingen, ook wel manchetten genoemd, zorgen vaak voor een lekkende wasmachine vanuit de binnenkant. Dit kan komen doordat de manchet vuil is, bijvoorbeeld door zeepresten. Ook kan het zijn dat het rubber van de deurafdichting is gaan scheuren, of dat er kleine gaatjes zijn ontstaan. Uw deurafdichting is dan versleten. U heeft dan een nieuwe manchet nodig voor uw wasmachine. Kijk voordat u deze conclusie trekt wel altijd goed er niet toevallig stukjes katoen of iets anders tussen uw deurrubber en het deurglas zit. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat uw wasmachine niet goed sluit en gaat lekken.

De zeepbak lekkage

zeepbak wasmachine lekt

zeepbak wasmachine lekt

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor een lekkage aan uw wasmachine is de zeepbak lekkage, ook wel de zeepbak lade genoemd. Het kan daarbij zijn dat uw zeepbak niet goed schoon is en dus ergens verstopt raakt waardoor er op een bepaald punt teveel druk ontstaat en de boel overstroomt.

Bij de oudere Candy en de Indesit wasmachines is het bijvoorbeeld bekend dat het zeeppoeder niet altijd even goed oplost. Hierdoor ontstaat een blokkade in de slang waarna de wasmachine overstroomt. Inmiddels hebben deze merken dit probleem overigens bij de nieuwe modellen wasmachines opgelost.

Hoe lost u de lekkage van uw wasmachine op?

Om de wasmachine lekkage op te lossen zult u eerst goed moeten weten waar de lekkage vandaan komt. Om dit te achterhalen maakt u eerst alles onder de wasmachine goed droog. Vervolgens pakt u een krant en schuift deze onder de wasmachine. Wanneer de wasmachine nu begint te lekken kunt u precies zien waar de lekkage vandaan komt.

Let er bij het zoeken van het lek op dat u nooit een lekkende wasmachine met stroom laat draaien wanneer u de bovenzijde of achterzijde van de wasmachine heeft geopend. Laat dit alleen alleen door een ervaren wasmachinemonteur doen van een Amsterdamse witgoed reparatie service. De kans is anders namelijk groot dat u geëlektrocuteerd wordt.

Author: Witgoed Reparatie Centrale Amsterdam